Az IpDomain szolgáltatás egyedülálló módon teljes körű felügyeletet ad a domain névhez tartozó névszerver szolgáltatáshoz, dinamikus host használatának lehetőségével. Egyszerűen használható felületen keresztül bármilyen rekordot létrehozhatunk, megváltoztathatunk valós időben, szükség esetén egy email cím megadásával limitált időszakra "meghívhatunk" külsős szakértői segítséget (barát, ismerős) aki teljes körű hozzáféréssel ezen időszakon vagy a meghatalmazás visszavonásáig végrehajthatja a szükséges beállításokat.

 

IpDomain használata
Alapfogalmak (domain, host, IP, dns)
Hogy működik, mire való az IpDomain
IpDomain regisztráció
Dinamikus DNS szervíz telepítése OpenWrt-re
IpDomain beállítás OpenWrt-ben

A Service / Dynamic DNS menüpont alatt állítható be az IpDomain "host" szolgáltatásának automatikus frissítése, mely lehetővé teszi, hogy emberi beavatkozás nélkül az IP cím változásainak követesét.

Az IpDomain szolgáltatás használatához szükség van érvényes regisztrációra és létrehozott "host" névre!

1. Az első mezőben engedélyezzük a a dinamikus DNS kezelő működését, ha az még nincs engedélyezve.

2. Ha a tőlünk származó disztribúciót használja akkor válassza ki, hogy az IpDomain szolgáltatást szeretné használni, a más olyan disztribúciót használ, ahol nincs a listában az IpDomain szolgáltatás akkor válassza a "custom" lehetőséget.

3. A "Custom update-URL" értéken írja be a következőt:

http://[USERNAME]:[PASSWORD]@update.ipdns.hu/update?hostname=[DOMAIN]&myip=[IP]

4. A "Hostname" az a már regisztrál "host" név amit ennél az eszköznél szeretne használni, ügyeljen rá, hogy a "sajatdomain.hu" domain név is odakerüljön egy ponttal elválasztva a "host" névtől.

Tehát helyesen:

sajatnev.sajatdomain.hu

Itt értelemszerűen a saját név a használni kivánt "host" név.

5. "Username" a hostnévnél megadott azonosító név/e-mailcím (ez alapesetben megegyezik a regisztrációnál megadottal). FONTOS, hogy a azonosító e-mailcímből a @ és a pont karaktereket le kell cserélni kötőjelre.

Példa: az admin@sajatdomain.hu azonosítót itt helyesen így kell megadni: admin-sajatdomain-hu

6. "A Service / Dynamic DNS menüpont alatt állítható be az IpDomain " host" szolgáltatásának automatikus frissítése, mely lehetővé teszi, hogy emberi beavatkozás nélkül az IP cím változásainak követesét.

7. A további értékek alapértéke megfelelő, illetve lehet szükség szerint bármi más az IpDns szolgáltatást nem befolyásolják.

 

 

Frissítés böngészővel