Az IpDns egy ingyenes dinamikus host és redirekt szolgáltatás, magáncélú felhasználáshoz igyekszünk betölteni az űrt amit a dyndns.org ingyenes szolgáltatásának megszűnése hagyott maga után.

 

A Szélessáv Alapítvány erőforrásai és lobby ereje nem teszik lehetővé, hogy a "gyári" router szoftverekbe is bekerüljön ez a szolgáltatás, ezért hozzáértőknek ajánljuk az OpenWrt router szoftverre való átállást (vagy más hasonló szabadon konfigurálható linux alapú platformot), a kevésbé járatosoknak a böngésző programon keresztüli automatikus frissítéssel való használatot javasoljuk.

 

Az alábbi néhány bekezdésben bemutatjuk az ipdns.hu alatt létrehozható dinamikus host használatát, aki saját domainnal szeretné használni az a IpDomain menüpontot keresse fel.

 

Regisztráció és belépés.

 

IpDns használata
Alapfogalmak (domain, host, IP, dns)
Hogy működik, mire való az IpDns
IpDns regisztráció
Host létrehozása, szerkesztése

Bejelentkezést követően az IpDns kezelése menüpont alatt a Ipdns fülnél jelenik meg a már regisztrált hostok/redirectek listája, valamint a lista alatt lehetőség van a limit eléréséig új hostott/redirectett felvenni.

 

_-_2014-10-24_17.25.46.png

 

Új host felvételénél adjunk egy tetszőleges hostnevet, ügyeljünk rá, hogy csak az angol abc betűi elfogadottak valamint az arab számok maximum 128 karakter, a beírt értékeket ellenőrzi a rendszer, és hiba estén ezt jelzi, de nem jelzi ki a nem megfelelő karaktert (jellemzően: - / _ * : , stb.).

A "www előtaggal is:" opció egy kényelmi funkció, hogy ne keljen feleslegesen felvenni hostokat, az emberek jelentős részének minden url www. előtaggal kezdődik és ehhez "ragaszkodik", számukra jelenthet megoldás a kívánt host név www. előtagos változatának használata.

Az "IP cím (IPv4):" értéke a regisztráláskor használt gép IP címe, természetesen szabadon átírható illetve a későbbi frissítéskor szükség szerint ez változni fog.

A "Felhasználónév:" kényelmi okból a regisztrált email cím "átalakított" változata (hogy a frissítő url része lehessen ezért  a @ és . pont jeleket kötőjelre cseréljük), de ez bármire szabadon átírható, módosítható, annak a megkötésnek figyelembe vételével, hogy csak az angol abc betűi és arab számok valamit kötőjel lehet benne.

Jelszó mezőbe a már ismertetett megkötésekkel bármi írható, szükség esetén láthatóvá tehető az ellenőrzéshez.

A "Felvesz" gombbal lefut az ellenőrzés, ha mindent jól töltöttünk ki akkor frissül az oldal a felvett hostnévvel a listában, ha valami hibát érzékel az ellenőrző kód akkor a hiba helye mellet piros szöveggel jelzi azt, kijavítás után újraküldhetjük, amíg nem sikerül.

 

Lehetőség van redirect szolgáltatás felvételére is ez elsősorban de nem kizárolag nem http alapú szolgáltatások elérésének segítésére alkalmas, ahol például csak nem túl "beszédes" IP cím áll rendelkezésünkre.

 

_-_2014-10-24_17.47.22.png

 

Itt is lehetőség van a host névnél már ismertetett www. előtag automatikus használatára.

 

Az URL megadásánál protokoll (http://,https://,ftp://) kötelező!

 

 

Dinamikus DNS szerviz telepítése OpenWrt-re
IpDns beállítás OpenWrt-ben
Frissítés böngészővel
Frissítés URL meghívásával